Terug College van burgemeester en schepenen

ma 01/07/2024 - 16:00 Schepenzaal

Consensuspunten

Algemene zaken

Secretariaat

Burgerzaken

Onderwijs

Personeel

Lokale economie/toerisme

Grondgebiedzaken

Vergunningen

Technische dienst

Milieu

Vrije tijd en Welzijn

Welzijn

  • De nationale DOE-METER is een tweejaarlijks burgeronderzoek rond maatschappelijke impact op basis van meer dan 100 indicatoren. Het onderzoek leidt tot een diepgaander inzicht in engagement en vrijwilligerswerk.

    Het onderzoek focust onder andere op deze thema's: over welke profielen spreken we, waar & waarom engageren ze zich, welke drempels ervaren ze, wat zijn hun verwachtingen, welk imago heeft vrijwilligerswerk,...? En dan het lokale beleid: welke rol nemen we op, wat is het effect van ondersteuning, welke prioriteiten blijken voor de komende 2 jaar ...?

    In de editie van 2022 namen meer dan 22000 burgers deel, 173 verenigingen & 119 lokale besturen. Het onderzoek wordt georganiseerd door Bpact (onafhankelijk online onderzoekspanel), Indiville (academische ondersteuning) en Give a Day (vacature- en beheersoftware vrijwilligers & burenhulp).

    De nationale DOE-METER bestaat uit 2 bevragingen:

    1. Een representatieve bevraging bij 2000 Belgen via het Bpact impact panel

         Deze bevraging is representatief voor de Belgische bevolking op basis van verschillende socio- demografische parameters         (leeftijd, gender, opleiding, regio, provincie). Deze data bepalen de nationale resultaten & het rapport voor Vlaanderen.
    1. Een brede burgerbevraging via een publiek toegankelijke online enquête op postnummer

    Deze bevraging wordt verspreid via verschillende organisaties, lokale besturen, verenigingen & bedrijven. Ze is niet representatief voor de Belgische bevolking maar geeft wel inzichten in specifieke groepen zoals onze inwoners, onze vrijwilligers, leden van onze verenigingen ... Deze data bepalen de lokale resultaten.

    Als we minstens 200 inwoners kunnen laten deelnemen, krijgen we ook een vertrouwelijk rapport. Van daaruit kunnen we ons lokaal beleid beter afstemmen op noden, drijfveren, principes van vrijwilligers, verenigingsleden & inwoners. Het lokale bestuur kan zo een vergelijking maken van de lokale resultaten, met Belgische en Vlaamse resultaten.

    Het onderzoek vindt plaats van 4 november 2024 tot en met 5 januari 2025. De resultaten op maat van elk lokaal bestuur worden in de periode maart - april 2025 verwacht.

    Als lokaal bestuur kunnen we kosteloos deelnemen. Er wordt een actieve communicatie verwacht, zodat inwoners, vrijwilligers en verenigingen massaal deelnemen. Onze gemeente ontvangt hiervoor een communicatieset met een unieke link.

    Onze deelname als gemeente is versterkend om zoveel mogelijk vrijwilligers, verenigingen, organisaties & bedrijven te laten deelnemen.


  • Dit jaar bundelen Faire Gemeente en Fairtrade België met de steun van Oxfam België hun krachten voor een gezamenlijke publieksactie tijdens de Week van de Fair Trade. Dit heeft als doel de waarden van eerlijke handel te promoten en de band tussen organisaties, burgers en hun gemeenten te versterken.

  • Familiehulp de Speelboom die een vergunning voor een verhuis van een groepsopvang aanvraagt dient een opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur toe te voegen.


Publicaties