Terug
Gepubliceerd op 27/02/2024

2024_RVMW_00001 - Openbaar onderzoek voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied Bloemendaal-Halensbroek - kennisname - reactie - Beslissing

OCMW Raad
ma 29/01/2024 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Kris Jacobs; Erik Van Roelen; Heidi Wuestenbergs; Elke Boogaerts; Tom Adriaens; Anita Bullens; Freddy Pans; Inge Sannen; Rudy Marcoen; Wim Vanderbruggen; Josiane Vanthienen; Steven Vanmechelen; Corry Baerts; Inge Hansen; Mark Nickmans; Ludo Raymaekers; Gunther Bruyninckx; Martin Zeeuws; Yannik Mullens; Ingrid Vrancken, algemeen directeur

Verontschuldigd

Thomas Dubois; Laurens Meeus

Secretaris

Ingrid Vrancken, algemeen directeur

Voorzitter

Kris Jacobs
2024_RVMW_00001 - Openbaar onderzoek voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied Bloemendaal-Halensbroek - kennisname - reactie - Beslissing 2024_RVMW_00001 - Openbaar onderzoek voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied Bloemendaal-Halensbroek - kennisname - reactie - Beslissing

Motivering

Argumentatie

Gelet op het feit om Vlaanderen beter te beschermen tegen zowel droogte als wateroverlast wil de Vlaamse Regering voldoende ruimte voor water voorzien. Dit gebeurt onder meer door watergevoelige gebieden te vrijwaren van verdere bebouwing en verharding, waardoor het waterbergend vermogen behouden blijft en stroomafwaarts gelegen dorpen en kernen gevrijwaard blijven van wateroverlast.

Op 6 oktober 2023 keurde de Vlaamse Regering de voorlopige aanduiding goed van 14 watergevoelige openruimtegebieden in de provincie Limburg. Hierbij werd voor Halen ‘Bloemendaal-Halensbroek’ geselecteerd.  Het aan te duiden gebied is volledig onbebouwd. Het bestaat uit vier niet-ontwikkelde delen van eenzelfde woonuitbreidingsgebied. Het overgrote deel van de gronden is in gebruik voor landbouwactiviteiten (grasland, akker, fruitteelt) of is bebost. Het gebied is volgens het gewestplan gelegen in woonuitbreidingsgebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. 

De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied brengt bouwbeperkingen met zich mee, zoals omschreven in artikel 5.6.8, §3 van de VCRO.

§ 3. Binnen de aangeduide watergevoelige openruimtegebieden zijn waterbeheer, natuurbehoud, bosbouw, landschapszorg, landbouw en recreatie nevengeschikte functies.

Voor zover de ruimtelijk-ecologische draagkracht en de waterbeheersfunctie van het gebied niet worden overschreden, zijn alleen de volgende handelingen die nodig of nuttig zijn voor de functies, vermeld in het eerste lid, toegelaten:

1° het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur, gericht op de sociale, educatieve of recreatieve functie van het gebied, waaronder sanitaire gebouwen of schuilplaatsen van één bouwlaag met een oppervlakte van ten hoogste 100 mØ, met uitsluiting van elke verblijfsaccommodatie;

2° het aanleggen, herstellen, heraanleggen of verplaatsen van openbare wegen en nutsleidingen. Openbare wegen en nutsleidingen kunnen aangelegd of verplaatst worden voor zover dat noodzakelijk is voor de kwaliteit van het leefmilieu, het beheer van het landschap, het herstel en de ontwikkeling van de natuur en het natuurlijk milieu, de openbare veiligheid of de volksgezondheid;

3° het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur, gericht op het gebruik van het gebied voor landbouw of hobbylandbouw;

4° handelingen die nodig of nuttig zijn om overstromingen te beheersen of om wateroverlast buiten de natuurlijke overstromingsgebieden te voorkomen;

5° handelingen voor natuurbehoud en landschapszorg.

 De mogelijkheden om af te wijken van stedenbouwkundige voorschriften of om rekening te houden met ontwerpen van stedenbouwkundige voorschriften, vermeld in titel IV, hoofdstuk 4, zijn van overeenkomstige toepassing in de aldus aangeduide gebieden.

Het besluit tot opname van deze zone tot WORG-geied is gebaseerd op volgende motieven:

  • Het gebied ‘Bloemendaal-Halensbroek’ maakt deel uit van het Demerbekken en ligt in de nabijheid van de Gete en de Velpe, waterlopen van 1ste categorie. Tussen de Gete en het gebied loopt de Holakenbeek – Holakengracht. Dit is een gracht van algemeen belang.
  • Het gebied ‘Bloemendaal-Halensbroek’ heeft een oppervlakte va 8.7 ha en s volledig onbebouwd. Het bestaat uit 4 niet-ontwikkelde delen van eenzelfde woonuitbreidingsgebied. Het overgrote deel van de gronden is in gebruik voor landbouwactiviteiten (grasland, akker, fruitteelt) of is bebost.
  • Het gebied is volgens het gewestplan Hasslt-Genk gelegen in een bestemming die bebouwing mogelijk maakt, met name woonuitbreidingsgebied
  • Het gebied werd op 11 maart 2015 door de Algemene Bekkenvergadering Demerbekken als signaalgebied aangeduid omwille van de gekende overstromingsproblematiek. 
  • De Vlaamse Regering keurde op 31 maart 2017 het ontwikkelingsperspectief goed voor het signaalgebied ‘Bloemendaal-Halensbroek’ om het waterbergend vermogen van het gebied te kunnen behouden. 
  • Het fluviaal model (watertoetskaart) toont een kleine kans op overstromingen. Het pluviale model (watertoetskaarten) toont dat er in het gebied middelgrote kansen zijn op overstromingen. 
  • Vrijwaring van het gebied voor verder bebouwing is aangewezen en ondersteunt de uitvoering van acties uit het stroomgebiedbeheerplan 2022- 2027 ter realisatie van bijkomende waterberging. 
  • Er bestaat een conflict tussen de verdere realisatie van de bestemming en de belangen van het watersysteem. 
  • Voor het gebied en de omgeving is er geen ruimtelijk uitvoeringsplan in opmaak noch voorzien op korte termijn. Om het gebied voor verdere bebouwing te vrijwaren, is een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied in uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening aangewezen.
  • De aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden vrijwaart overstromingsgebieden en ondersteunt hiermee de doelstelling van het Structuurplan Vlaanderen om het fysisch systeem structurerend te maken. 
  •  Het gebied ‘Halen Bloemendaal-Halensbroek’ wordt door de aanduiding als watergevoelig openruimtegebied gevrijwaard van bebouwing en kan verder ontwikkelen op basis van de fysische karakteristieken als waterrijk gebied. 

Daar OCMW Halen eigenaar van een perceel binnen de voorlopige afbakening van het watergevoelig openruimtegebied Bloemendaal - Halensbroek (zie ook bijlage).

Daar het het perceel Halen Sie C 0154A  betreft dat door goedkeuring van dit plan niet langer bebouwbaar zijn en dus een waardevermindering zullen kennen

Daar er een compenserende vergoeding voorzien wordt voor eigenaars gelegen in WORG die financiële schade lijden

Deze vergoedingen- zijn echter nog niet gekend/bepaald

Na beraadslaging

Juridische grond

Gelet op het decreet lokaal bestuur art. 84;

Besluit

De OCMW Raad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De ocmw raad beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het openbaar onderzoek door Vlaanderen over de Watergevoelige openruimtegebieden, waarin perceel A154 van het OCMW vervat is.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn acht het niet wenselijk om bezwaar in te dienen tegen dit plan.

Artikel 3

Al het nodige moet gedaan worden om de compenserende vergoeding te ontvangen.