De lokale besturen bepalen zelf de samenstelling, de openbaarheid van de vergaderingen en de werking van de deontologische commissie. Ze regelen dat in de deontologische code.
De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn beslissen autonoom en op basis van de bepalingen in hun eigen deontologische code wie in de deontologische commissie zetelt.
gegeven de voorstellen van de fractie tot vertegenwoordiger voor de commissie :
CD&V : Kris Jacobs(voorzitter), Heidi Wuestenbergs, Inge Sannen en Inge Hansen met als vervanger Erik Van Roelen
N-VA : Wim Vanderbruggen
O-VLD : Anita Bullens met als vervanger Rudy Marcoen
Vooruit : Ludo Raymaekers
Daarnaast is er ruimte voor onafhankelijke experten die als volwaardige leden kunnen zetelen. Het al dan niet opnemen van externe experten en de keuze van de externe experten is een zaak van lokale autonomie. Een expert in de deontologische commissie neemt geen mandaat op en moet dus ook geen eed afleggen. De deontologische code over de werking van de deontologische commissie (wanneer ze samenkomen, hoe ze beslissen of hoe ze vergaderen) is niet van toepassing op hen. Daarom kan het zinvol zijn dat de gemeenteraad en OCMW-raad een intern reglement of huishoudelijk reglement van de deontologische commissie opstelt dat afspraken bevat over gedragingen of geheimhouding.
Leden van de deontologische commissie ontvangen geen presentiegeld.
De bevoegdheden van de deontologische commissie worden bepaald in de deontologische code. De besprekingen binnen de deontologische commissie kunnen bijvoorbeeld leiden tot:
De deontologische commissie kan zelf een einduitspraak doen of dossiers overmaken aan de minister of het parket. Het is ook mogelijk dat de deontologische commissie alleen advies verleent aan de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn en dat die raad de einduitspraak doet en dossiers overmaakt aan minister of parket. Die keuze behoort tot de autonomie van het lokaal bestuur.
De samenstelling van de deontologische commissie van de gemeenteraad kan gelijkaardig of identiek zijn aan de samenstelling van de deontologische commissie van de raad voor maatschappelijk welzijn. Toch gaat het om 2 afzonderlijke commissies.
No overleg met de fractievoorzitters is volgende verdeling/samenstelling overeengekomen :
1 lid van elke fractie uit de oppositie, met een vervanger (zo mogelijk)
4 leden uit de meerderheid waaronder de voorzitter van de gemeenteraad die tevens voorzitter van de commissie zal zijn.
Gelet op het decreet lokaal bestuur art. 40;
Vlaams decreet
De gemeenteraad richt een deontologische commissie op bestaande uit volgende leden :
CD&V : Kris Jacobs(voorzitter), Heidi Wuestenbergs, Inge Sannen en Inge Hansen met als vervanger Erik Van Roelen
N-VA : Wim Vanderbruggen
O-VLD : Anita Bullens met als vervanger Rudy Marcoen
Vooruit : Ludo Raymaekers