Overwegende de aanleiding en de context:
De aanvraag gekend als OMV_2023003062 werd ingediend op 27 januari 2023 door Geert Janssens en Bastijns Gebroeders Algemene Bouwonderneming ter plaatse Stadsbeemd zn en handelt over de omgevingsvergunningsprocedure voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen en de exploitatie van ingedeelde inrichting of activiteiten. Deze aanvraag kadert in het vervolg van de ontwikkeling van de vroegere site Bastijns bouwmaterialen te Halen. De site bestaat uit stockagehallen, bureelruimte met toonzaal, betoncentrale en een betonverharding waarvoor een sloopvergunning voor werd bekomen bij de Stad Halen (OMV_2022032420). Het ontwerp voorziet 58 KMO-units rond een deels private deels openbare wegenis dewelke aansluit op de Stadsbeemd. Het gaat om drie toegangen, waarvan een dubbele toegang - zijnde een aparte inrit en uitrit – aan de hoofdweg en een ingang langs het doodlopende deel van de Stadsbeemd. Het deel van de openbare wegenis bestaat uit het deel van de ontworpen wegenis dat gelegen is in de zone in overeenstemming met “openbaar domein” conform het BPA De Kom Wijzigingsplan 3. Het gaat meerbepaald om een ingesloten deel openbare wegenis aangezien de aansluiting naar de Singellaan niet gemaakt kan worden aangezien de percelen tussen het plangebied en de Singellaan geen deel uitmaken voorliggende aanvraag. De 58 KMO-units worden opgericht in 5 verschillende bouwblokken waarbinnen de omvang van elke KMO-unit verschilt zodat ze dienst kunnen doen voor kleine en middelgrote bedrijvigheid met een lokaal karakter. Voor het totale plangebied zijn 150 private parkeerplaatsen voorzien. Het concrete gebruik van de KMO-units maakt geen deel uit van voorliggende aanvraag. De in totaal 58 KMO-units en bijhorende deels private deels openbare wegenis worden op een meerdere kadastrale percelen met een gezamenlijke oppervlakte van 37.415m² gerealiseerd. Het gedeelte ingedeelde inrichting en activiteit kadert in de exploitatie van een lozing van huishoudelijk afvalwater (1.500,00m³/jaar) in de openbare riolering conform rubriek 3.2.2°a) (klasse 3).
De aanvraag is gelegen in KMO-gebied volgens het vigerende gewestplan. Bovendien is het plangebied gelegen binnen de contour van het BPA De Kom Wijzigingsplan 3 met goedkeuring dd. 19 juli 2002. Volgens dit BPA zijn het op plangebied voor het project volgende bestemmingen van toepassing:
Het voorliggende project houdt met bovenstaande principes rekening wanneer een voorstel tot rooilijn werd opgemaakt dewelke deel uitmaakt van het inplantingsplan nieuwe toestand. De aanvrager heeft geen belofte tot gratis grondafstand toegevoegd aan het dossier die handelt over de percelen 1ste afdeling sectie B nrs 253X en 251A2 waarvan een totale oppervlakte van 1.400,00m² aan het openbaar domein wordt afgestaan.
Beoordeling:
In de voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag wordt door de aanvrager een ontwerp van rooilijnplan toegevoegd dat deel uitmaakt van het inplantingsplan nieuwe toestand. Het voornemen tot realisatie van de wegenis geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet Gemeentewegen; derhalve dient voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag aan deze artikels getoetst te worden:
Het decreet gemeentewegen heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
De doelstellingen voor wat betreft mobiliteit werden door de gemeenteraad kenbaar gemaakt door de goedkeuring van het BPA De Kom Wijzigingsplan 3 in 2002. Aangezien het BPA De Kom Wijzigingsplan 3 door de Gemeenteraad van Halen niet werd opgeheven of gewijzigd, en het gaat over de realisatie van een openbare bestemming, dient deze bestemming ingevuld te worden. Het voorliggend project wenst de realisatie te bekomen van het deel openbaar domein dat binnen het plangebied blijkens het bovenliggende BPA De Kom Wijzigingsplan 3 voorzien is en staat een verdere invulling van deze zone op aanpalende percelen niet in de weg.-
Om de circulatie van de voetgangers en fietsers rond de kern van Halen te bevorderen is het aangewezen om vanaf de Diestersteenweg een trage verbinding te voorzien tussen het plangebied met haar deels private deels openbare wegenis en de hoger vernoemde Diestersteenweg.
Artikel 4
1° Het voorliggende ontwerp geeft invulling aan principes zoals ze bepaald zijn in het BPA De Kom Wijzigingsplan 3. De gedeeltelijke ontwikkeling van de voorziene centrale doorsteek vanaf de Singgellaan voor wat betreft deze gelegen is binnen het plangebied de mogelijkheid geven om voorliggend plangebied aan te snijden in overeenstemming met de bepalingen van het BPA De Kom Wijzigingsplan 3.
Om de circulatie van de voetgangers en fietsers rond de kern van Halen te bevorderen is het aangewezen om vanaf de Diestersteenweg een trage verbinding te voorzien tussen het plangebied met haar deels private deels openbare wegenis en de hoger vernoemde Diestersteenweg.
2° De ontworpen rooilijn op de projectsite creëert een nieuwe gemeenteweg die – wanneer verbonden met omliggende private wegen - de ontsluiting van het plangebied mogelijk maakt via de Stadsbeemd. De ontworpen openbare wegenis sluit op dit moment niet aan op de Singellaan zoals bepaald in het BPA De Kom Wijzigingsplan 3, daar deze zone geen deel uitmaakt van voorliggende aanvraag. De de ontworpen wegenis is voor wat betreft het openbaar domein in overeenstemming met het BPA De Kom Wijzigingsplan 3 en de ontwikkeling staat de invulling van de doelstellingen van het BPA De Kom Wijzigingsplan 3 niet in de weg; de aansluiting op de Singellaan blijft in een latere fase mogelijk.
3° De voorgestelde aanvraag ontsluit enkel de percelen van het projectgebied. Om de circulatie van de voetgangers en fietsers rond de kern van Halen te bevorderen is het aangewezen om vanaf de Diestersteenweg een trage verbinding te voorzien tussen het plangebied met haar deels private deels openbare wegenis en de hoger vernoemde Diestersteenweg.
4° Gelet op de specifieke ligging is er bij de inpassing van de voorgestelde maatregel geen gemeentegrensoverschrijdend perspectief afwezig.
5° Het voorgestelde ontwerp doet geen afbreuk aan eerdere beleidsbepalingen van de stad Halen. De voorgestelde ontsluiting is opgenomen in het BPA De Kom Wijzigingplan 3 en wordt uitgevoerd binnen de grenzen van het plangebied in overeenstemming met het BPA De Kom Wijzigingsplan 3.
Artikel 12 van het decreet Gemeentewegen maakt het mogelijk om de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg op te nemen in een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, op voorwaarde dat het gevraagde past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt volgens het decreet slechts voor zover de omgevingsaanvraag een ontwerp van rooilijnplan bevat, dat voldoet aan de decretale eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover de aanvraag een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Voorliggende aanvraag bevat een rooilijnplan en de gemeenteraad kan derhalve een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
Het openbaar onderzoek m.b.t. de omgevingsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen en exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit liep van 07/04/2023 tot en met 06/05/2023. Er werden 2 unieke bezwaarschriften ingediend, waarvan één argument handelt over de wegenis: De bezwaarindiener kan zich niet akkoord verklaren voor het aanleggen van een wegenis op perceel 249F, vermits dat gebruikt wordt voor de bedrijfsactiviteiten. Er zijn voldoende alternatieven aangereikt in het ontwerp om de openbare wegenis te bereiken. Dit bezwaar wordt als volgt behandeld: Het BPA voorziet een bestemmingszone als wegenis over dit perceel, waarbij dit beoogd wordt om in de toekomst bij het openbaar domein te voegen, maar het maakt momenteel geen deel uit van de vergunningsaanvraag.
Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad. Het is tevens de uitdrukkelijke bevoegdheid van de gemeente om de ligging en de breedte van de gemeentewegen op haar grondgebied vast te leggen in gemeentelijke rooilijnplannen, dit ongeacht de eigenaar van de grond.
Voorliggende aanvraag bevat geen inrichtingsplan of bijhorende meetstaat. Voor de inrichting van het toekomstige openbaar domein wordt er echter gevraagd aan de ontwikkelaar, zoals gebruikelijk, om in overleg te treden met het college van burgemeester en schepenen in kader van een bijgestuurd inrichtingsplan en de bijhorende meetstaat en dit in een volgende fase van het dossier ter goedkeuring aan de Gemeenteraad van Halen.
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
De aanvraag gekend als OMV_2023003062 werd ingediend op 27 januari 2023 door Geert Janssens en Bastijns Gebroeders Algemene Bouwonderneming ter plaatse Stadsbeemd zn.
Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijk Ordening;
Gelet op het Omgevingsdecreet, in het bijzonder op artikel 31:
“§1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is, die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Gelet op het Omgevingsbesluit, in het bijzonder op artikel 47:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Gelet op de toelichting bij het Omgevingsdecreet en -besluit:
“Het decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
Gelet op de bepalingen dat elke beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet Gemeentewegen en dat elke aanvraag aan deze artikels getoetst dient te worden:
Artikel 3 (01/09/2019 - …)
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4 (01/09/2019 - …)
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De rooilijn blijkens de rooilijnplan ingetekend op het inplantingsplan nieuwe toestand zoals gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen en exploitatie van ingedeelde inrichting of activiteit met kenmerk OMV_2023003062 wordt vastgelegd volgens datzelfde plan.
De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg zoals aangeduid op het bijgevoegde ontwerp zoals gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen en ingedeelde inrichting of actvititeit met kenmerk OMV_2023003062 voorwaardelijk goed.
Het desbetreffende lot kan worden beschreven als 1400,00m² groot, van vorm rechthoekig en bestemd voor gratis grondafstand. Dit lot zal gratis aan de stad Halen worden afgestaan om gevoegd te worden bij het openbaar wegdomein. Voor dit gedeelde van het plangebied wordt de rooilijn juridisch vastgelegd door middel van bijgevoegd rooilijnplan.
Als voorwaarde wordt gevraagd dat bij voorlopige oplevering van het openbaar domein een as-built plan wordt overgemaakt met de exacte ligging van alle ondergrondse en bovengrondse infrastructuur binnen de goedgekeurde rooilijnen met een overlap van 5 meter buiten de goedgekeurde rooilijn. Dit is eveneens een expliciete voorwaarde om een voorlopige oplevering te bekomen.
Als voorwaarde wordt gevraagd om de circulatie van de voetgangers en fietsers rond de kern van Halen te bevorderen om vanaf de Diestersteenweg een trage verbinding te voorzien tussen het plangebied met haar deels private deels openbare wegenis en de hoger vernoemde Diestersteenweg.
De betrokken wegenis dient een openbaar karakter te hebben en te houden.
De ontwikkelaar dient een negatief bodemattest voor te leggen dat betrekking heeft op de hierbij af te stane gronden, afgeleverd door OVAM.
De afstanddoener verklaart dat hij geen weet heeft van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan het stadsbestuur van Halen of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruikersbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.
De gemeenteraad wenst de weg nu niet over te nemen. De grondafstand zal pas uitgevoerd worden indien er zich andere opportuniteiten voordoen waardoor de overname een meerwaarde kan bieden voor een verdere ontwikkeling van de stad.
Ten gepaste tijden kan de gemeenteraad nog steeds beslissen de weg over te nemen.
Alle kosten, rechten en honoraria verbonden aan deze grondafstand zijn en blijven ten laste van de ontwikkelaar.
§1. Tegen onderhavige beslissing is overeenkomstig de artn. 24 en 25 van het decreet Gemeentewegen administratief beroep mogelijk bij de Vlaamse Regering.
§2. Conform de artn. 31/1 en 56 van het Omgevingsdecreet dient eerst een beroep ingesteld te worden tegen de beslissing van de gemeenteraad aangaande de “zaak der wegen” en vervolgens tegen de beslissing aangaande de omgevingsvergunning.
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig: