Terug
Gepubliceerd op 27/09/2023

2023_GR_00089 - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST tussen de provincie Limburg en de stad voor uitwisseling van kennis en dienstverlening inzake milieu en aanverwante thema's - beslissing

Gemeenteraad
ma 26/06/2023 - 20:15 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Kris Jacobs, Voorzitter; Erik Van Roelen, Burgemeester; Heidi Wuestenbergs, Schepen; Thomas Dubois, Schepen; Elke Boogaerts, Schepen; Tom Adriaens, schepen; Anita Bullens; Freddy Pans; Inge Sannen; Rudy Marcoen; Wim Vanderbruggen; Josiane Vanthienen; Steven Vanmechelen, Raadslid; Corry Baerts; Inge Hansen; Laurens Meeus; Mark Nickmans; Ludo Raymaekers; Gunther Bruyninckx; Martin Zeeuws; Yannik Mullens; Ingrid Vrancken, algemeen directeur

Secretaris

Ingrid Vrancken, algemeen directeur

Voorzitter

Kris Jacobs, Voorzitter
2023_GR_00089 - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST tussen de provincie Limburg en de stad voor uitwisseling van kennis en dienstverlening inzake milieu en aanverwante thema's - beslissing 2023_GR_00089 - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST tussen de provincie Limburg en de stad voor uitwisseling van kennis en dienstverlening inzake milieu en aanverwante thema's - beslissing

Motivering

Argumentatie

Gelet dat door het sluiten van deze overeenkomst tussen de provincie Limburg en de stad, de provincie de stad wil ondersteunen in haar beleid en op die manier gezamenlijke doelstellingen van de provincie en de gemeente inzake milieu en aanverwante thema’s realiseren; 

Gelet dat de doelstellingen de volgende zijn:

- De diensten die in de verschillende provincies actief zijn rond milieu, natuur, landschap, NME, duurzame ontwikkeling, klimaat en andere aanverwante thema's nauw laten samenwerken en hun aanwezige expertise bundelen;

- Beschikbare deskundigen in de verschillende provincies onderling inzetbaar maken

- Deze bundeling van krachten en uitwisseling van experten moet toelaten

(1) de provincies te versterken door elkaar beter te ondersteunen;

(2) de gemeenten te versterken door de gemeenten vanuit de provincies meer en beter te ondersteunen;

(3) een sterke partner en aanspreekpunt te vormen naar Vlaanderen;

(4) de provincies en gemeenten de kans te geven om specifiek voor milieuonderzoek gebruik te maken van de diensten van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (Antwerpen) en het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek (Oost-Vlaanderen).

 

Overwegende dat de partijen het volgende overeenkomen:

Juridische grond

Gelet op het decreet lokaal bestuur art. 56;

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt onderstaande overeenkomst goed 

Artikel 2

Tussen de 5 Vlaamse provinciebesturen bestaat een intensieve samenwerking binnen het Interprovinciaal Kenniscentrum Milieu en aanverwante thema’s (IPKC).

De 5 provincies sloten een samenwerkingsovereenkomst af met als doel om de diensten die in de verschillende provincies actief zijn rond milieu in brede zin (dus ook waterbeleid, klimaat, natuur, landschap, NME, duurzame ontwikkeling en andere aanverwante thema's), nauw te laten samenwerken en hun aanwezige expertise te bundelen. 

Deze bestaande overeenkomst werd goedgekeurd op 2015-10-21 door de provincieraad van provincie Limburg en trad in werking vanaf die datum.

Deze “samenwerkingsovereenkomst voor uitwisseling van kennis en dienstverlening inzake milieu en aanverwante thema’s” vormt de basis van een nauwe interprovinciale samenwerking die opereert onder de noemer “Interprovinciaal Kenniscentrum” of IPKC. De beschikbare deskundigen in de verschillende provincies worden middels deze overeenkomst onderling inzetbaar gemaakt. Dit betekent dat een betrokken provinciebestuur kan vragen om tijdelijk binnen de eigen provincie, voor het eigen bestuur en/of voor lokale overheden waarmee wordt samengewerkt, één of meerdere deskundigen vanuit een andere provincie te kunnen inzetten voor een specifieke, beleidsrelevante taak of opdracht.

Door het sluiten van deze overeenkomst tussen de provincie Limburg en de gemeente wil de provincie de gemeente ondersteunen in haar beleid en op die manier gezamenlijke doelstellingen van de provincie en de gemeente inzake milieu en aanverwante thema’s realiseren. Deze overeenkomst maakt het mogelijk dat de gemeente via de provincie ook beroep kan doen op één of meerdere deskundigen vanuit een andere provincie voor een specifieke, beleidsrelevante taak of opdracht. Middels deze overeenkomst wordt het IPKC-netwerk dus ook inzetbaar gemaakt voor de gemeente. 

Het gaat hierbij om uitwisseling van dienstverlenende en ondersteunende taken van algemeen belang, louter tussen overheden en zonder betrokkenheid van private dienstverleners. 

Deze overeenkomst laat toe

(1)  de gemeenten vanuit de 5 provincies via het IPKC-netwerk meer en beter te ondersteunen; vooral op die terreinen waar binnen de eigen provincie op vlak van milieu en aanverwante thema’s niet voldoende mogelijkheden en expertise aanwezig zijn, kan er deskundigheid ingezet worden via het IPKC-netwerk;

(2)  de gemeenten de kans te geven om specifiek voor milieuonderzoek gebruik te maken van de diensten van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH - Antwerpen) en het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek (PCM - Oost-Vlaanderen).

De 5 provincies verbinden zich in hun onderlinge samenwerkingsovereenkomst ertoe om op vraag van andere provincies en voor zover de capaciteit aanwezig en toereikend is, deskundigheid ter beschikking te stellen voor het uitvoeren van dienstverlenende en/of ondersteunende taken, opdrachten of projecten kaderend in het algemeen belang.

Artikel 3

De provincie Limburg zorgt voor afstemming en afspraken met de andere provincies. Om de ondersteuning van de gemeenten te optimaliseren en gezamenlijke provinciale initiatieven en projecten uit te werken, overlegt de provincie regelmatig met de andere provincies.

 Bijgevoegde actielijst (aanbod via interprovinciaal kenniscentrum) is hiervoor richtinggevend. 

Deze lijst is opgemaakt vanuit diverse overwegingen nl. hiaten in het aanbod vanuit de provincie Limburg en haar structurele partners, signalen en vragen vanuit Limburgse gemeenten naar bepaalde ondersteuning en capaciteit bij de andere provincies.

Deze lijst zal op regelmatige basis aangepast worden. De meest recente lijst wordt telkens op vraag bezorgd aan de gemeente.

Artikel 4

De gemeente verbindt zich ertoe om vragen in het kader van deze overeenkomst telkens te stellen via het afgesproken kanaal, hetzij de contactpersoon bij de provincie Limburg, hetzij het digitaal platform (Sharepoint) van het interprovinciaal kenniscentrum.

De gemeente gaat dus niet rechtstreeks bij andere provinciebesturen aankloppen met een vraag.

Indien de gemeente een vraag naar ondersteuning heeft die niet voorkomt in de bijgevoegde actielijst zal de provincie eerst bekijken of ze de gevraagde dienstverlening zelf kan leveren. Indien de gemeente met haar vraag niet bij de provincie terecht kan, zal doorverwezen worden naar de ondersteuning door het IPKC.

Artikel 5

De gemeente verbindt zich ertoe om bij de uitwisseling van dienstverlenende en ondersteunde taken en opdrachten de uitvoering ervan maximaal te faciliteren door onder meer volledige medewerking te verlenen, voor zover mogelijk en noodzakelijk toegang te verlenen tot beschikbare gegevens, enz.

Per opdracht kunnen nadere afspraken gemaakt worden tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, onder meer inzake timing, kwaliteitsbewaking, eigendomsrecht, aansprakelijkheid, betalingsvoorwaarden, betwistingen, enz.

Artikel 6

Alle in het kader van deze overeenkomst geleverde prestaties worden verrekend conform vooraf per opdracht onderling te maken afspraken, waarbij onder meer kan gekozen worden voor:

  • het gratis leveren van prestaties wanneer het gaat om relatief beperkte vragen voor ondersteuning of uitwisseling van kennis;
  • het in rekening brengen van reële loonkosten incl. overhead, verplaatsingskosten, huur of afschrijving van materiaal en het aanrekenen van verbruiksgoederen, zodat de financiële overdracht steeds beperkt wordt tot de vergoeding van de werkelijke kosten van de diensten.

Artikel 7

Deze overeenkomst vangt aan vanaf ondertekening van deze overeenkomst en loopt tot en met 31 december 2023. Zonder opzeg wordt de overeenkomst jaarlijks stilzwijgend verlengd tot 31 december van het volgende jaar.

Artikel 8

Opzeg van deze overeenkomst door één van beide partijen kan jaarlijks gebeuren tegen uiterlijk 30 november. Opzeg dient aangetekend te gebeuren. De overeenkomst wordt dan vanaf het volgende kalenderjaar beëindigd. 

Indien de bestaande overeenkomst tussen de 5 provincies (Samenwerkingsovereenkomst voor uitwisseling van kennis en dienstverlening inzake milieu en aanverwante thema’s) - waar onderhavige overeenkomst naar verwijst - wordt opgezegd, neemt de provincie Limburg het initiatief om onderhavige overeenkomst met haar gemeenten op te zeggen.